Чілери. Види, переваги та особливості використання

Чиллеры. Виды, преимущества и особенности в использовании

Чілер (чилер, чиллер) – це пристрої, що охолоджують рідину (вода, концентрат гліколю – незамерзаюча рідина). Вони є невід'ємною частиною забезпечення комфорту великих комерційних будівель у теплу пору року. Також без чілерів не обходиться жодний процес охолодження у багатьох сферах промисловості. Їхня потужність варіюється від 5 кВт до декількох МВт. Для наочності, чілер можна порівняти із зовнішнім блоком кондиціонера, до якого підключено велику кількість внутрішніх блоків – фанкойлів. Тому така система називається «чілер-фанкойл». Принцип роботи чілера такий, що до нього можна підключити будь-які типи фанкойлів та їхні комбінації.

Основні складові чілера:

1. Компресор
2. Конденсатор
3. Випарник
4. Теплообмінник

Робота цих елементів послідовна та планомірна.
Компресор стискає фреон, підвищуючи його тиск настільки, що він переходить у рідкий стан. При цьому його температура значно підвищується.
Потрапляючи в конденсатор, фреон віддає тепло повітрю чи воді. І, охолоджуючись, переходить у випарник.
Перед випарником встановлений регулюючий вентиль, який контролює кількість холодоагенту. Фреон розширюється і перетворюється в газоподібний стан. При цьому його температура падає.

У такому стані він переходить у теплообмінник, де охолоджує воду в магістралі.
Холодна вода, надходячи у фанкойли, забезпечує їхню роботу.

За типом охолодження конденсатора чілери ділять на два види:

  • «повітря-вода»
  • «вода-вода»

При цьому «повітря-вода» ділиться на категорії за конструктивними особливостями:

  • моноблочні для зовнішньої установки;
  • моноблочні для внутрішньої установки (з відцентровими вентиляторами);
  • з виносними конденсаторами (спліт-конструкція).

Повітряні чілери використовують навколишнє повітря як джерело охолодження конденсатора та за допомогою вентиляторів проганяють велику кількість повітря через цей теплообмінник.

У водних чілерах вода, що охолоджує конденсатор, прямує в градирню, яка може бути відкритою, закритою, або зі зрошенням.
Випарний конденсатор є альтернативою водним та повітряним конденсаторам. Максимізація відведення тепла у випарних конденсаторах досягається шляхом постійної циркуляції води, щоб забезпечити безперервне змочування трубок конденсатора, у той час як вентилятори витягують повітря над ними, яке випаровує воду й ефективно відводить тепло в атмосферу.

У чілерах використовуються різні типи компресорів:

  • спіральні;
  • гвинтові;
  • відцентрові.

Так само, у поодиноких випадках, застосовуються абсорбційні чілери (АБХМ), які дозволяють охолоджувати рідину, використовуючи надмірне вторинне тепло на промислових підприємствах.

Усі описані види чілерів мають свої особливості, переваги та недоліки, тому кращим рішенням щодо вибору чілера буде звернення до професіоналів, які допоможуть розібратися у величезному асортименті обладнання.