Фанкойли. Асортимент і варіації використання. Система «чілер-фанкойл».

Фанкойлы. Ассортимент и вариации применения. Система «чиллер-фанкойл».

Фанкойл, або вентиляторний доводчик, є невід'ємною частиною системи «чилер-фанкойл». Простіше кажучи фанкойл – це внутрішній блок системи кондиціонування.

Фанкойли складаються з водного теплообмінника та вентилятора. Використовуються як на кондиціювання, так і на опалення, працюючи з будь-яким джерелом тепла, яке нагріває воду (тепловий насос, котел тощо).

Одна з основних переваг фанкойлів – їхня універсальність і великий асортимент модулів й опцій, що підключаються.

Фанкойли поділяються на два типи:

  • 2-трубні;
  • 4-трубні.

4-трубний фанкойл – це фанкойл з додатковим теплообмінником, який розрахований для роботи на тепло, враховуючи, що температура теплоносія для додаткового теплообмінника повинна бути досить високою, тому що зазвичай цей теплообмінник значно меншої площі, ніж основний.

Застосовується цей тип фанкойлів у класичній схемі – «чілер-фанкойл/котельня», де чілер працює на перший тілообмінник, а котельня на додатковий. Таким чином, кожен користувач у приміщенні, де змонтований фанкойл, може самостійно вибрати режим роботи (холод або тепло) та бажану температуру, при цьому на об'єкті немає додаткового гідравлічного контуру опалення (наприклад, радіаторів).

За типами виконання фанкойли поділяються на такі види:

  • касетні;
  • настінні;
  • канальні;
  • підлогові, вони ж пристінні або універсальні, використовують для прихованого монтажу в стіні.

Асортимент пультів керування до фанкойлів просто величезний: настінні дротові моделі, пульти дистанційного керування, прості (без індикаторів), сенсорні з кольоровими дисплеями та можливістю Wi-Fi керування, різними протоколами диспетчеризації та ін. І найголовніше, що до будь-якого фанкойла можна підключити пульт будь-якого виробника. Це безперечна перевага в експлуатації фанкойлів.

У разі поломки обладнання користувач отримує повну взаємозамінність компонентів. Будь-якої миті в системі «чілер-фанкойл» можна замінити один фанкойл на інший, не прив'язуючись до конкретного виробника.

Систему «чілер-фанкойл» можна побудувати за одним із двох варіантів – з постійним або змінним гідравлічним режимом.

Постійний гідравлічний режим – схема, в якій весь об'єм тепло/холодоносія циркулює з постійною витратою по всій системі. При цьому магістральні насоси не регулюються, підключення фанкойлів бажано за допомогою 3-ходових клапанів, які відсікають надходження води до теплообмінника фанкойла, коли він вимкнений.

Змінний гідравлічний режим – це складніша схема, але має свої переваги, які виражені в більш стабільному балансуванні системи, і перш за все – це економія на витраті електроенергії, яка витрачається на роботу магістральних насосів. Магістральні насоси в такій схемі мають бути з частотним регулюванням, а доступ до теплообмінника фанкойла можна перекрити за допомогою 2-ходового клапана.