Компресорно-конденсаторні блоки. Типи ККБ, їхні особливості та сфери застосування.

Компрессорно-конденсаторные блоки. Типы ККБ, их особенности и сферы применения.

Компресорно-конденсаторні блоки (ККБ) – це один із видів пристроїв охолодження повітря. ККБ немає замкнутого холодильного контуру, і складається з компресора та конденсатора (що і говорить назва). Якщо пояснювати максимально спрощено, це аналог зовнішнього блоку звичайного спліт кондиціонера.

Для повноцінної роботи обладнання потрібно зібрати комплект обв'язки (терморегулюючий вентиль, соленоїдний клапан, оглядове скло), що монтується на рідинній лінії, та підключити все до випарника.

ККБ можуть бути оснащені заводським комплектом обв'язки, що природно позначається на вартості, і бувають без обв'язки, але доводиться добирати всі необхідні елементи самостійно.

Найчастіше компресорно-конденсаторні блоки використовуються із системами вентиляції, де виконують функцію охолодження повітря, яке подається до приміщення.

ККБ бувають кількох типів.

ККБ з водним охолодженням конденсатора – обладнання, що рідко використовується. При незаперечних перевагах (компактність, займає мінімум місця у венткамері та практично відсутність ліміту довжини траси до водного теплообмінника для скидання тепла) має відчутно вищу вартість. Раніше їх застосовували за нестачі місця для стандартного компресорно-конденсаторного блока (коли місце для монтажу на віддаленні). Сьогодні завдяки тому, що виробники VRF-систем почали виготовляти комплекти підключення до вентиляційних установок для свого обладнання, яке можливо встановити на відстані 300 м і більше, такий вид техніки практично не застосовується.

ККБ з відцентровими вентиляторами – так само вузько застосовуване обладнання. Цей тип ККБ обирають для установки всередині приміщення. Як приклад можна навести житловий будинок на 25 поверхів, де на перших 3 поверхах – офісно-торговельні приміщення. У цій ситуації на фасадах немає можливості встановити обладнання, а дах далеко. Устаткування займає багато місця у венткамері, але часом інших варіантів немає.

ККБ з осьовими вентиляторами – обладнання, яке часто використовується. Легкість монтажу, відносно низька вартість та простота обслуговування виводять цей тип у лідери.

А останніми роками, коли почали зростати ціни на енергоносії, все частіше й частіше дивляться у бік ККБ із можливість працювати не лише на охолодження, а й на обігрів повітря.