VRF-системи. Переваги, функціонал і нові технології.

VRF-системы. Преимущества, функционал и новые технологии.

Мультизональна система кондиціювання повітря або іншими словами VRF-система.

VRF – це абревіатура (Variable Refrigerant Flow), яка в перекладі з англійської означає «змінний потік холодоагенту». Дана система кондиціювання складається з одного зовнішнього блоку та безлічі внутрішніх блоків (до 64 внутрішніх блоків в одній системі).

Завдяки застосуванню сучасних та передових технологій, мультизональна система є найенергоефективнішою системою кондиціювання повітря.

За рахунок чого досягаються найкращі показники енергоефективності? Насамперед завдяки застосуванню інверторних компресорів, які за допомогою плавного регулювання продуктивності завжди видають потужності рівно стільки, скільки зараз потрібно в будівлі.

Коли користувач у приміщенні встановлює бажану температуру, система виконує розрахунки за декількома параметрами (включаючи температуру зовнішнього повітря) і запускає компресор на потужності, якої достатньо, щоб задовольнити вимоги користувача, якому зараз необхідно кондиціювання, а не охолоджує все приміщення. При включенні іншого внутрішнього блоку зовнішній блок перерахує вимоги всіх працюючих внутрішніх блоків і збільшить продуктивність компресора, щоб задовольнити новий необхідний рівень попиту. Цей процес відбувається з будь-якою зміною, яка генерується в системі.

Мультизональна система повністю автоматична та регулює енергоспоживання залежно від потреби, що надходить від внутрішніх блоків та зовнішніх температур. Це і є особливість VRF-систем.

Існують два основні типи мультизональних систем. Перший забезпечує тільки охолодження або нагрівання в один момент часу, це означає, що всі зони або охолоджуються, або нагріваються. Другий тип системи дозволяє одночасно охолоджувати та нагрівати.

Як правило, ці дві системи позначаються як «2-трубна» і «3-трубна».

«3-трубну» систему часто називають «VRF-система з рекуперацією тепла», оскільки тепло, яке зовнішній блок міг викидати в атмосферу, використовується для обігріву приміщень, де потрібне опалення. Яскравий приклад – офісний центр зі скляними фасадами, де в перехідний період сторона, на яку світить сонце, вимагає кондиціювання, а тіньова сторона – обігріву.

На об'єктах із потребою в одночасному виробництві холоду та тепла, «3-трубні» мультизональні системи виявляють себе з найкращого боку, маючи показники енергоефективності, які недосяжні іншим видам кліматичної техніки.

У VRF-системах останніх поколінь застосовуються EVI-компресори із упорскуванням гарячої пари в камеру компресора, що суттєво розширює діапазон роботи обладнання, покращуючи його продуктивність. Завдяки даній технології мультизональні системи можна розглядати як єдине джерело тепла на об'єкті.

Також варто звернути увагу на простоту монтажу, особливо в порівнянні з іншими системами кондиціювання.

Зовнішні блоки мають модульну конструкцію, маючи компактні розміри та невелику масу. Підйом на будь-який поверх можна здійснити за допомогою вантажного ліфта або крана «піонер», не вдаючись до дорогого обладнання та перекриття вуличного руху. Для обслуговування системи також не потрібно великого простору.

Та й не можна не згадати легкість в управлінні. Незважаючи на складність автоматики VRF-систем, для користувача вони залишаються вкрай простими в управлінні. Контролювати температуру в приміщенні можна навіть за допомогою мобільного пристрою!

Переваги мультизональних систем не можна переоцінити – вони виконують функцію кондиціювання, функцію опалення або обидві одночасно. Це ідеальний вибір системи мікроклімату більшості об'єктів.