Тепловентилятори. Різновиди. Сфери застосування..

Тепловентиляторы. Разновидность. Сферы применения.

Тепловентилятори входять у групу опалювального устаткування, яке нагріває приміщення не з допомогою конвекції, а механічної циркуляції повітря через нагрівальний елемент. Тепловентилятори бувають побутові та промислові, і про промислові тепловентилятори буде дана стаття.

Промислові тепловентилятори найчастіше використовують в опаленні складських приміщень, ангарів, СТО, деяких виробничих приміщень, спортивних залів тощо. Така популярність пов'язана з кількома факторами:

- відносно низька вартість обладнання (порівняно з класичними системами опалення);

- висока швидкість нагрівання приміщення завдяки безперервній циркуляції повітря у великих обсягах;

- велика потужність у компактному корпусі;

- простота монтажу та обслуговування.

Промислові тепловентилятори поділяються на кілька типів, залежно від виду нагрівача, який у них встановлений:

- електричні. Нагрівання повітря здійснюється за допомогою електричного нагрівача. Найяскравішим представником цього класу є теплові гармати. За рахунок споживання великої кількості електроенергії – не найчастіше використовуваний вид тепловентиляторів. Найчастіше застосовують у невеликих приміщеннях (до 300 м.кв.) і дуже рідко мають потужність понад 30 кВт.

- водні. Нагрівання здійснюється за допомогою радіатора, на який подається гаряча вода від центральної або індивідуальної системи опалення. Вважається класичним приладом. Коли йдеться про тепловентилятор, передусім мається на увазі саме цей тип обладнання. Більшість виробників, зазвичай, мають максимальну потужність у модельному ряді близько 70 кВт. Тому в приміщеннях з великою площею їх монтують кілька штук так, щоб повітряні потоки кожного тепловентилятора не перетиналися між собою.

- газові тепловентилятори. Це обладнання працює на природному або зрідженому газі. Такий тепловентилятор має асортимент потужності до 1 МВт і більше, і за рахунок вищої температури нагрівання повітря застосовується не тільки для опалення, але й для виробничих процесів (наприклад, сушіння зерна).

Ще один представник цього класу обладнання, яке працює без нагрівача, але дозволяє суттєво скоротити витрати на опалення будівель з високою покрівлею – дестратифікатори.

За своїм зовнішнім виглядом дуже схожий на звичайний тепловентилятор, тільки передбачає монтаж прямо на стелі. Головне завдання дестратифікатора – це тепле повітря, яке за законами фізики піднімається вгору, перемістити з підстелевої зони в зону, де знаходяться люди, тобто вниз, що призводить до зменшення витрат на опалення.

Також, для зменшення витрат на опалення та запобігання попаданню холодного повітря через двері, ворота або інші отвори існують теплові завіси. Їхнім основним завданням є «відсікти» холодне повітря в зимову пору року, а тепле повітря та пил у літню.

Теплові завіси бувають із нагрівальним елементом або без нього. Як і в тепловентиляторах, нагрівальний елемент – електричний або водний.

Обладнання в категорії «Повітряне опалення» не складне, але людині без досвіду правильно підібрати обладнання буде важко. При підборі необхідно враховувати безліч факторів, які можуть суттєво вплинути на кінцевий результат обладнання.