Руфтопи. Види руфтопів. Особливості експлуатації..

Руфтопы. Виды руфтопов. Особенности эксплуатации.

Руфтоп (Roof top) у перекладі з англійської означає «даховий кондиціонер». Це моноблочний пристрій, який монтується на даху та виконує одразу три функції в одному приміщенні – це кондиціювання, опалення та вентиляція.

Цей пристрій простий у монтажі, легкий в експлуатації і при цьому має дуже скромну ціну, якщо порівнювати з іншими варіантами інженерних систем.

Види руфтопів:

- тільки охолодження;

- охолодження та нагрівання за допомогою газового пальника або за допомогою електричного нагрівача;

- з тепловим насосом та нагрівачем на вибір.

Функцію вентиляції мають всі види руфтопів.

Руфтопи в першу чергу працюють у режимі рециркуляції повітря, а свіже повітря подається за допомогою «підмісу», яке здійснюється за допомогою механічних заслінок. Заслінки мають діапазон регулювання, який найчастіше варіюється від 0 – повної рециркуляції до 30 % – підмішування свіжого повітря.

Що таке підмішування свіжого повітря? Найпростіше пояснити за допомогою цифр. Наприклад, витрата повітря у руфтопу 10 000 м3/год, якщо взяти 30 % підмішування свіжого повітря, то це означає, що 3 000 м3/год повітря з вулиці буде подано в приміщення, а 3 000 м3/год повітря з приміщення буде «викинуто» на вулицю.

У Вас може виникнути питання – «То чому не застосовувати цей тип обладнання скрізь?».

Руфтоп має кілька особливостей, що не дозволяють застосовувати його на всіх об'єктах без винятку:

1. Статичний напір. Більшість руфтопів мають у своєму розпорядженні до 400 Па, чого не вистачає на те, щоб «продавити» велику мережу повітроводів, які мають великий опір.
2. Відсутність зонального регулювання температури. Теоретично, якщо встановити руфтоп в офісному приміщенні, можна за допомогою регульованих дифузорів обмежувати подачу охолодженого повітря в окреме приміщення, регулюючи температуру в цьому приміщенні, але це складно, недешево і некомфортно.
Виходячи з особливостей руфтопів, найбільшого поширення вони набули в так званих однооб'ємних приміщеннях. Це супермаркети, склади, спортзали та інші подібні приміщення.